Om denne side

Hver dag kl. 11.38 på vej til vagtskifte på Amalienborg går Livgarden forbi Rundetaarn. Men bortset fra dem træder de fleste indenfor på et eller andet tidspunkt. Sidste år var der langt over en halv million, der gjorde, som københavnere, udenbys gæster og turister har gjort siden 1642, da tårnet stod færdigt: gået gennem Rundetaarn, måske det mest ikoniske bygningsværk ikke bare i hovedstaden, men i hele landet.

Vi tillader os derfor at sige, at hele verden går gennem Rundetaarn. Det skyldes ikke bare, at sneglegangen dagligt svirrer af ord fra et utal af tungemål, så det er et Babelstårn værdigt, men også at Rundetaarn er centrum for et utal af historier. Institutioner er startet her. Opdagelser er blevet gjort her. Mennesker af danmarkshistorisk betydning er kommet her. Lærde har stræbt efter at blive klogere blandt bogskabe og ved stjernekikkerter. Og høj og lav har passeret hinanden i jagten på Københavns mest charmerende udsigt.

Gå på opdagelse i historien
Alt det fortæller vi om på denne side, som er det historiske anneks til Rundetaarns hjemmeside. Fra tid til anden tilføjer vi en ny historie, der giver forklaringer og åbenbarer sammenhænge. Du kan få besked om nye historier ved at tilmelde dig som abonnent til højre.

Historierne handler om, hvordan både vores viden, universet, historien, eventyret og verden går gennem Rundetaarn. De ord er også navnene på de kategorier, du kan finde øverst på siden. Her samler vi historierne, som du også kan møde helt bogstaveligt, når vi udstiller udvalgte genstande i Bibliotekssalen.

Og der er meget mere. Rundetaarn er bygget som en del af Trinitatis-komplekset, der var bestemt til at rumme tre ting: observatoriet på toppen af tårnet, biblioteket på etagen over Trinitatis Kirke og så naturligvis kirken selv nedenunder. Ved at klikke på overskrifterne til højre kan du få adgang til en overvældende mængde historisk viden om de tre institutioner og meget andet. Der er kilder om tårnets og kirkens historie. Der er biografier over de mennesker, der har haft deres gang her. Og så er der e-bøger, tidligere årsrapporter og omtale af tidligere udstillinger.

Det er bare med at gå på opdagelse. Vi ønsker dig god fornøjelse med historien. Og så håber vi, du har lyst til også at lægge vejen igennem Rundetaarn en gang imellem. Ligesom vores viden, universet, historien, eventyret og verden har gjort det gennem århundreder.

Hvem står bag?
Historier
Rasmus Agertoft
Erling Poulsen
Jesper Vang Hansen

Hjemmeside
Jonas Gaard